poniedziałek, 20 stycznia 2014

Spinach pancakes


Czy nie wygląda apetycznie? :) Jest to mój ulubiony obiadek, nie dość, że smakuje znakomicie to w dodatku jest bardzo zdrowy. Głównym składnikiem jest szpinak połączony z twarożkiem, co tworzy idealną kompozycję smakową! Sami spróbujcie, a nie pożałujecie! 


Nie będę podawać przepisu na ciasto naleśnikowe, bo jest to obojętne, z którego internetowego przepisu skorzystasz. Ja zazwyczaj daję 2 jajka, litr mleka, łyżkę oleju i mąkę (na oko) haha. 
A więc najpierw smażymy naleśniki. 


Czas na mój ulubiony szpinak! Potrzebujesz 1 opakowania mrożonego szpinaku, 1 jajko, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz. 
Szpinak rozmrażasz, po czym wkładasz do lekko natłuszczonego garnuszka i dusisz na ogniu, aż odparuje woda. Dodajesz jajko i mieszasz nadal na ogniu. Odstawiasz, dodajesz starty czosnek i doprawiasz solą oraz pieprzem. 


Czas na twarożek! Najlepszy jest chudy twaróg, a właściwie 100g chudego twarożku. Rozdrabniamy i dodajemy do szpinaku, wszystko mieszamy, aby ładnie się połączyło.



Kolejny krok to sos czosnkowy! Jest banalnie prosty: mały naturalny jogurtu, 3 łyżki majonezu, łyżeczkę soku z cytryny, starty ząbek czosnku, pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszać!



Naleśniczka smarujemy sosem, na to kładziemy szpinak, zawijamy i polewamy sosem :)


SMACZNEGO :*

28 komentarzy:

  1. Mmmmm <3 Pycha

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis! Zachęca do wypróbowania :) Już obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, wyglądają super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie jednak nie za bardzo przepadam za szpinakiem ;] Może kiedyś mi się odmieni :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają ładnie ale nie lubię szpinaku ;(

    http://the-fight-for-a-dream.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie. :D chyba będę zmuszona kiedyś coś takiego zrobić. ;D http://oliwia-zofia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dodaje jeszcze do masy na naleśniki zmielony szpinak i wtedy sa jeszcze lepsze <3
    Ale cąłkowicie się zgodzę, że takie danie jest przepyszne! Od roku, pokochałam szpinak i łącze go z różnymi rzeczami! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. jeśli mamy tu majonez, aż litr mleka i mąkę to takie super zdrowe to nie jest ;)
    ale wygląda pięknie i z chęcią bym spróbowała bo takiego nalesnika jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, ale narobilas mi apetytu! a na noc to grzech :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda bardzo smacznie !!!

    Obserwuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. ale narobiłaś smaka a ja przed śniadaniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie :) Muszę wypróbować :)
    Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wyglada;) Dziekuje za odwiedziny. Obesrwyjemy pewnie ze tak ;))

    OdpowiedzUsuń
  14. cześć. miło znów widzieć Twój blog ( gdyż przez ponad miesiac do nikogo nie zaglądałam )
    Ale osobiście nie przepadam za szpinakiem. Odrzuca mnie ;()))

    Pozdrawiam : http://passionetdelamode.blogspot.fr/2014/01/na-co-dzien-every-day.html Joasia i czekam na więcej :) ok ?

    OdpowiedzUsuń
  15. Napewno skusze sie na zrobienie takich przysmakow :) ja podobnie mieszam z twarozkiem ale kasze :)

    oczyscie obserwuje i zapraszam ponownie :)

    www.fashionbynutka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. this food look so delicious :D

    WWW.PUTRIVALENTINALIM.BLOGSPOT.COM

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam <3
    Może obserwujemy?
    http://msunseenxo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnimi czasy polubiłam się ze szpinakiem. Przepis może kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  19. mniam! wyglada pysznie!

    pytalas o obserwacje :) jaj juz od dawna obserwuje, teraz czekam na Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj! Dziękuję za miły komentarz u mnie :) Z przyjemnością obserwuję :) Zapraszam do siebie i pozdrawiam cieplutko!!!
    P.S. Jakie pychotki tutaj serwujesz!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. I love spinach! This dish looks really nice.

    Love,
    Anushka Makar
    www.eleganzadubai.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  22. smakowicie wygląda :))

    http://julkkaxx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń